24/7 WORLDWIDE SERVICE
EASY DO-IT-YOUR-SELF-INSTALLATION
NEED HELP FOR INSTALLLATION ASK US
NOT GOOD? MONEY BACK!

WELK NAVIGATIESYSTEEM MOET IK KOPEN VOOR MIJN BOOT?

WELK NAVIGATIESYSTEEM MOET IK KOPEN VOOR MIJN BOOT?

Boten zijn er in vele soorten en maten. Denk alleen al aan motorboten, zeiljachten en sportvisboten. Elk van deze boten wordt op een andere manier gebruikt en vraagt hierdoor om een ander navigatiesysteem.

In dit artikel zetten we de belangrijkste criteria voor de aanschaf van een navigatiesysteem op een rijtje. Ook geven we voor elke genoemde bootsoort advies over de navigatieproducten die je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Navigatiesysteem voor je boot kopen

In zijn algemeenheid zijn er bij het kopen van een navigatiesysteem een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Op welke manier gebruik ik mijn boot, wat is mijn vaargebied?
  • Hoe vaak gebruik ik mijn navigatiesysteem?
  • Hoe groot is mijn boot?
  • Wat is mijn budget?

Op welke manier gebruik ik mijn boot?

Een motorboot, zeiljacht en sportvisboot kun je op uiteenlopende manieren gebruiken. Vaar je bijvoorbeeld in de zomer af en toe met een kleine boot op rustige wateren? Dan volstaat in de meeste gevallen een WIFI radar met Kaartplotter om veilig te varen. Ook kun jij je sterk afvragen of je in dat geval een product zoals een stuurautomaat nodig hebt. Houd je van je gemak, dan is deze zeer aan te raden.

Naarmate jij je boot echter intensiever of onder gevaarlijkere omstandigheden gebruikt, neemt de behoefte aan een kwalitatief hoogwaardig navigatiesysteem afhankelijk van je vaargebied toe. Op druk bevaren wateren is een goede radar bijvoorbeeld een absolute vereiste. Zo weet jij altijd zeker jij je bevindt ten opzichte van anderen en objecten op het water.

Voor een sportvisser die regelmatig uitvaart is een goed radarsysteem ook van belang. Daarnaast is een professionele fishfinder uiteraard onontbeerlijk in zijn navigatiesysteem. De fishfinder maakt het kinderspel om zaken als bodemprofiel, bodemstructuur, vissoort en visformaat in één oogopslag te herkennen. Hiermee wordt het een stuk makkelijker om snel de beste visgronden te vinden.

Hoe vaak gebruik ik mijn navigatiesysteem?

Als je veel tijd op het water doorbrengt, krijg je soms het gevoel dat je handen en ogen tekort komt. Naast een radar is in dat geval ook een goede stuurautomaat (ook wel bekend als autopilot) met kompas een waardevolle toevoeging aan het navigatiesysteem op je boot. De stuurautomaat volgt de door jou ingestelde koers, zodat jij je in de tussentijd op andere zaken kunt richten.

Natuurlijk is het van belang dat je af en toe controleert of de stuurautomaat de boot nog op de juiste koers houdt. Met name onder moeilijke vaaromstandigheden (denk aan hoge golven of slecht zicht). Ben je veel op het water te vinden en vaar je lange afstanden? Dan loont de investering in een goede autopilot.

Ook als sportvisser ben je doorgaans vaker en langer op het water te vinden dan de gemiddelde recreant met een motorboot. De kans is zelfs aanwezig dat je voor het ochtendgloren vertrekt of pas na het invallen van de duisternis weer terugkeert. Zowel een radar, GPS als stuurautomaat zullen je in dat geval helpen om je vaarervaring zo comfortabel en veilig mogelijk te maken.

Hoe groot is mijn boot?

Hoe groter je boot, hoe groter ook je behoefte aan een uitgebreid navigatiesysteem. En hoe meer ruimte er aan boord overblijft voor je gewenste navigatieapparatuur. Bij Sail360 maken we om deze reden bij een navigatie advies onderscheid tussen vaartuigen tot 6 meter, 9 meter, 15 meter en 24 meter (of langer). Zowel motorboten, zeilboten als sportvisboten zijn er in al deze formaten.

Een instrument dat zelfs bij boten onder de 6 meter eigenlijk niet mag ontbreken is een kaartplotter. Een compacte kaartplotter (zoals de Furuno GP-1871F) neemt weinig ruimte in en voorziet je van belangrijke informatie die je nodig hebt om veilig te navigeren. Bij grotere scheepsformaten kunnen Multi-Functionele-Display’s (MFD’s) zoals NavNet TZtouch ™ een goede optie zijn.

Dit soort MFD-systemen combineren de gegevens uit meerdere apparaten (bijvoorbeeld radar, kaartplotter en fishfinder) op één overzichtelijk scherm en bieden daarmee een alles-in-éénoplossing voor grotere boten. Een stuurautomaat is eenvoudig aan te sluiten en bovendien kunnen steeds meer MFD’s communiceren met andere mobiele apparaten zoals smartphones en tablets.

Wat is mijn budget?

Natuurlijk speelt ook je budget een rol bij de keuze voor een bepaald navigatiesysteem. Als eigenaar van een zeiljacht van meer dan 24 meter heb je op dit vlak doorgaans meer mogelijkheden dan als eigenaar van een motorboot van minder dan 6 meter. Ook met een relatief beperkt budget kun je echter bij de basis beginnen en je navigatiesysteem in de loop der tijd gestaag uitbreiden.

Een betaalbare kaartplotter en radar zijn wat ons betreft de basisinstrumenten voor iedereen die regelmatig het water opgaat. Een fishfinder is daarnaast een vereiste voor elke serieuze sportvisser. Vanaf circa € 4.000 kun jij op je sportvisboot al van deze drie genoemde apparaten genieten. En heb je een hoger budget? Dan nemen de mogelijkheden alleen maar toe.

Bij Sail360 geven we de voorkeur aan kwalitatief hoog aangeschreven navigatiesystemen van Furuno. De apparatuur van dit merk koppelt de hoogst mogelijke betrouwbaarheid aan een zeer makkelijke bediening. Ook zijn alle elektronische componenten eenvoudig met elkaar te integreren en is je navigatiesysteem hierdoor simpel uitbreidbaar.

Conclusie: welk navigatiesysteem koop ik voor mijn boot?

Na het lezen van bovenstaande weet je beter waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een navigatiesysteem voor je boot. Nu rest ons alleen nog om je op weg te helpen met concreet productadvies voor de drie in het artikel genoemde boten:

Welk navigatiesysteem koop ik voor mijn motorboot?

Voor een motorboot van minder dan 6 meter adviseren we een compact basissysteem met een minimum aan kabelverbindingen. Dit navigatiesysteem bevat uiteraard een radar en kaartplotter en daarnaast adviseren wij een marifoon apparaat en transponder. Een iPad fungeert als betaalbaar beeldscherm voor de radar.

Voor grotere motorboten adviseren we uitbreiding met een stuurautomaat, Multi-Functioneel-Display en eventueel een fishfinder. Ook heb je in dit geval meer keuze tussen radars en hun toepassingen alsmede aanvullende elektronica.

Welk navigatiesysteem koop ik voor mijn zeiljacht?

Een zeiljacht tot 9 meter behoeft doorgaans meer navigatieapparatuur dan een motorboot van gelijk formaat. In dit geval bevelen we een systeem met radar (en bijbehorende mastbeugel), kaartplotter, marifoon en instrument display aan. Maar ook komen aanvullende accessoires zoals een transponder, windsensor, omvormer, transducer en triducer goed van pas. Bij grotere zeiljachten kun je wederom kiezen voor een (of meerdere) Multi-Function-Displays, een stuurautomaat, kompassensor, verdeelbox en ethernet hub.

Welk navigatiesysteem koop ik voor mijn sportvisboot?

Ook een sportvisboot vanaf 9 meter vereist een uitgebreidere navigatieuitrusting dan een motorboot van vergelijkbare lengte. Zowel een goede radar, Multi-Functioneel-Display, stuurautomaat als fishfinder zijn onontbeerlijk in dit systeem. Ook een kompassensor, verdeelbox, transducer, ethernet hub en instrument displays zijn geen overbodige luxe. Bij grotere bootlengtes bieden ook een blackbox, fleetbroadband en satellietkompas toegevoegde waarde.

Welk navigatiesysteem kopen voor mijn boot? Hier vind je de beste producten

Welke boot je ook hebt: voor elk type en formaat hebben we in onze webshop een categorie met relevante navigatieproducten. Klik hier om onze overzichtspagina te bekijken met uiteenlopende navigatiesystemen.

Advies nodig?

Vind je hier niet wat je zoekt of heb je aanvullende vragen over onze producten? Twijfel dan niet en neem vrijblijvend contact met SAIL360 op via 0252-544772 of stuur ons een mail [email protected].

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Gratis verzending vanaf €100
24/7 WORLDWIDE SERVICE
EASY DO-IT-YOUR-SELF-INSTALLATION
NEED HELP FOR INSTALLLATION ASK US
NOT GOOD? MONEY BACK!