24/7 WORLDWIDE SERVICE
EASY DO-IT-YOUR-SELF-INSTALLATION
NEED HELP FOR INSTALLLATION ASK US
NOT GOOD? MONEY BACK!

WAAROM EEN RADAR KOPEN VOOR MIJN BOOT?

WAAROM EEN RADAR KOPEN VOOR MIJN BOOT?

Ga je varen? Bereid je dan goed voor! Bepaal je vaargebied en zorg dat je schip hiervoor goed is uitgerust. Een radar kopen voor je boot is in dat opzicht een belangrijke eerste stap. Veilig op het water varen is een topprioriteit die hoort bij goed zeemanschap, want op het water wil je te allen tijde weten waar je bent ten opzichte van je omgeving. Dat is precies waar een radar je bij helpt.

De radar op je boot zendt een signaal uit dat tegen objecten aanbotst op het water. Met eigen ogen zijn die soms lastig waar te nemen, maar op het radarscherm gemakkelijk te zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het varen door windturbineparken of bij plotselinge duisternis of mist. Een radar op je boot is dan noodzakelijk om grip te houden op de actuele situatie.

Welk type radar moet ik kiezen voor mijn boot?

De hoofdfunctie van een radar is natuurlijk het voorkomen van aanvaringen. Radars voor je boot zijn er in verschillende soorten en maten. In dit artikel zetten we van verschillende radartypen de voordelen op een rij. We bespreken de wifi radar, netwerk radar-sensor en de stand-alone radar. Zo kun jij in jouw situatie de optimale keuze maken.

 

Waarom een wifi radar kopen voor mijn boot?

Radars zijn tegenwoordig veelal klein en hebben lichte scanners die gekoppeld kunnen worden aan een extern beeldscherm van je eigen keuze. Een wifi radar doet dat zelfs met een minimale hoeveelheid kabelwerk aan boord; je hoeft de radar alleen aan te sluiten op de 12/24 Volt voeding. De voedingskabel is extra dun door het geringe stroomverbruik en dit maakt het makkelijker om de kabel weg te werken. De radar-sensor maakt gebruik van een ingebouwde Wifi-module. De beeldkwaliteit heeft een opmerkelijk groot onderscheidend vermogen wat overeen komt met een conventionele 10 inch radar aangesloten via een kabel.

 

Een zeer populaire wifi radar is de Furuno DRS4W. Als deze radar is aangesloten op de voeding, kun je deze verbinden met je iPad of iPhone en binnen een straal van maar liefst 10 meter vrij over je boot bewegen. En dat terwijl je op je gemak de radarbeelden bekijkt! Via de MaxSea Time Zero kaart app is een overlay met het radar beeld mogelijk. Dit is prijstechnisch zeer interessant. Zie hier een instructievideo.

 

 

 

 

Wil je nog meer mogelijkheden? Dan sluit je de DRS4W aan op de nieuwe kaartplotters van FURUNO: de GP-1871F of GP-1971F. Je hebt de wifi radar dan aangesloten op een multifunctioneel beeldscherm van 7 inch of 9 inch - geheel knoploos en met ongekend veel mogelijkheden zoals kaartplotter, wifi radar, CHIRP fishfinder en instrumenten en met een sublieme afleesbaarheid in fel zonlicht. De navigatie set is uitermate geschikt voor kleinere en middelgrote schepen binnen alle typen watersport. 

 

 

 

Waarom een netwerk radar-sensor kopen voor mijn boot?!

In tegenstelling tot een wifi radar, wordt een netwerk radar aangesloten op één (of meerdere) multifunctionele beeldscherm(en) tot een volledig geïntegreerd navigatiesysteem. Ook heb je hierbij een ruime keuze uit "sensoren" voor elk type boot voor alle denkbare vaargebieden.

 

Doordat de sensoren zoals de radar zijn gedigitaliseerd, kunnen ze gemakkelijk in het netwerk worden geïntegreerd. De elektronica bevindt zich in de units en daarom is een netwerkkabel voldoende voor de dataoverdracht. Een netwerk radar biedt de mogelijkheid om navigatieapparatuur zoals fishfinder en stuurautomaat te bedienen via een Multifunctioneel Display en deze samen te voegen tot een geïntegreerd geheel. Dat hoeft natuurlijk niet in één keer, maar kan ook over een periode van een paar jaar worden opgebouwd en aangeschaft.

 

 

 

 

Een netwerk radar die we aanbevelen is de Furuno DRS4D-NXT 25W. Dit is een NAVnet netwerk radar die behoort tot de zogenaamde Solid state-radars. De magnetron is hierbij vervangen door een solid state-breedbandzender met een stabiele frequentie. Een Solid state-radar zendt uit op een zeer laag stroomniveau, maar plaatst meer energie op de doelen en genereert daardoor scherpere returns.

 

Deze nieuwe radar onderscheidt zich onder meer door:

 • Exclusieve Target Analyzer doelfunctie. Met deze functie veranderen objecten die jouw boot naderen automatisch van kleur en kun je gevaarlijke situaties in een vroegtijdig stadium herkennen
 • RezBoost-technologie. Deze technologie zorgt voor een haarscherpe weergave van kleine vaartuigen. Hierdoor kun je zelfs kleine en zeer gedetailleerde doelen zoals kajaks en rubberboten netjes gescheiden zien
 • Bird Mode. Deze techniek trackt vogels om zo de beste visgronden voor jou te kunnen vinden

Ook met een Netwerk radar kun je eenvoudig beginnen door een TZT12F multifunctioneel beeldscherm aan te schaffen met een Blackbox en radar sensor. Je hebt dan een complete radar op je boot met meerdere functies. Deze kun je wanneer het jou uitkomt tot een geïntegreerd navigatie systeem uitbouwen.

 

 

Waarom een stand-alone radar kopen voor mijn boot?

De meest toegepaste radars zijn de stand-alone radars. De uitvoeringen variëren doorgaans van 6 inch schermen voor kleine pleziervaartuigen en vissersboten tot 10 of 12 inch schermen voor grotere jachten en werkboten. Voor de grotere jachten wordt veelal een grotere radar antenne toegepast voor een betere resolutie en een hoger vermogen. Dit radartype verzekert je van een ideale radaroplossing voor je boot.

 

Een prima optie voor de categorie stand-alone is de Furuno M1815, die met zijn 8,4" LCD-kleurendisplay gedetailleerd kustlijnen en doelen weergeeft. Het display is waterdicht en hiermee bij uitstek geschikt voor flybridge installaties. De True Trail Mode en True View Mode technologie zorgen tot slot voor een eenvoudige detectie van belangrijke doelen.

 

De helderblauwe 'True Trails' op het scherm zijn een heel handige functie die op de meeste pleziervaart radars niet beschikbaar is. Echte targets/sporen betekenen, in tegenstelling tot de veel meer geziene relatieve targets/sporen, dat je de actuele route volgt, ongeacht de beweging van de boot.

 

 

Tien Platina regels voor als je gaat varen:

 1. Controleer of de elektrische installatie goed werkt
 2. Check of de individuele apparatuur zoals de radar goed werkt
 3. Zorg dat je kunt communiceren in het vaargebied waar je vaart
 4. Zorg dat je boot goed is uitgerust voor het vaargebied waar je gaat varen
 5. Zorg dat je de juiste reddingsmiddelen bij je hebt
 6. Vergeet nooit dat veiligheid voor alles gaat
 7. Vertel naasten waar je naar toe vaart
 8. Zet ongebruikte apparaten uit en doe dit met de gehele installatie als je van boord gaat
 9. Raadpleeg bij gebreken een erkend installateur
 10. Maak veel plezier en geniet van de natuur

 

 

Informatie lees ook doorvaart windturbineparken: Kustwacht doorvaart windturbine parken

 

 

Radar kopen en/of advies nodig?

Ben je op zoek naar een radar voor je boot? Wij verkopen diverse modellen! Bekijk ons assortiment van radars in de webshop of vraag ons om advies via [email protected] of bel 0031 252 544772.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Gratis verzending vanaf €100
24/7 WORLDWIDE SERVICE
EASY DO-IT-YOUR-SELF-INSTALLATION
NEED HELP FOR INSTALLLATION ASK US
NOT GOOD? MONEY BACK!