24/7 WORLDWIDE SERVICE
EASY DO-IT-YOUR-SELF-INSTALLATION
NEED HELP FOR INSTALLLATION ASK US
NOT GOOD? MONEY BACK!

NavNet-TZTouch multifunctioneel navigatiesysteem van FURUNO voor een makkelijke en veilige navigatie met je boot

NavNet-TZTouch multifunctioneel navigatiesysteem van FURUNO voor een makkelijke en veilige navigatie met je boot

Wil jij met een veilig gevoel het water op? Dan is een goed navigatiesysteem op je boot onmisbaar. Navigeren doe je tegenwoordig namelijk niet meer met alleen een kompas en een geoefend zeemansoog. Inmiddels kun je hiervoor tal van handige hulpmiddelen gebruiken.

Van radar, kaartplotter, fishfinder en stuurautomaat tot een geïntegreerd multifunctioneel navigatiesysteem; als moderne booteigenaar kun je eigenlijk niet meer zonder.

Hoe fijn is het wel niet als al deze hulpmiddelen geïntegreerd zijn in één overzichtelijk systeem? FURUNO heeft bewust gekozen voor een “blackbox systeem” dat je kunt upgraden en uitbreiden. Zo blijft je navigatiesysteem altijd up-to-date.

In een wereld waar frequente systeemupdates voor je telefoon, tablet en computer de norm zijn, is het geweldig om te zien dat maritieme elektronica van FURUNO gelijke tred houdt. Je kunt de updates eenvoudig downloaden op de FURUNO website.

In dit artikel leggen we uit wat een NavNet multifunctioneel navigatiesysteem precies inhoudt en hoe jij de vele voordelen ervan optimaal kunt benutten.

Wat is een NavNet TZtouch multifunctioneel navigatiesysteem precies?

NavNet TZtouch ™ zijn Multi-Functionele-Display’s (MFD’s) met aanraakbediening voor de maritieme markt. Hierdoor heb je totale controle van navigatie binnen handbereik. Je hebt de keuze uit verschillende beeldschermen – afhankelijk van het navigatiesysteem dat je kiest. 

Bij NavNet TZtouch ™ heb je de keuze uit een 9-inch of 14.1-inch TZtouch- widescreen aanraakscherm. Het scherm is in zonlicht goed afleesbaar en bevat een minimum aan knoppen. Je kunt tot maar liefst 6 TZtouch displays toevoegen en het systeem daarna eventueel verder uitbreiden met verschillende componenten om je navigatiepakket helemaal compleet te maken.

 

 

Zodra je het beeldscherm aanraakt, wordt dit direct omgezet in nuttige acties en opdrachten. De interface is eenvoudig te begrijpen en hierdoor heb je binnen de kortste keren door hoe alles werkt.

 

 

Het intelligente systeem baseert zijn rekenkracht op de nieuwste Intel Sandy Bridge Dual-Core-processors. Deze snelle en hoogwaardige processors staan garant voor een intuïtieve en krachtige beleving van NavNet-navigatie.

 

Standaard wordt NavNet TZtouch ™ geleverd met officiële NOAA raster- en vectorgrafieken, evenals bathymetrische gegevens, C-Map by Jeppesen en Navionics-vectordiagrammen voor Noord-Amerika en de rest van de wereld. Deze zijn geconverteerd naar het MapMedia-formaat.

 

NavNet leest automatisch kaarten van de SD-kaart in en biedt de mogelijkheid deze gegevens te ontgrendelen nadat je een ontgrendelcode hebt aangeschaft. Hierna kun je de grafieken direct in 2D of 3D bekijken, met naadloze en onmiddellijke hertekening van de kaart.De kaarten kun je verkrijgen in onze shop

 

Naast de kaarten biedt NAVnet TZTouch ook satellietfotografie die je kunt combineren met raster- of vectordiagrammen met behulp van de gepatenteerde Satellite PhotoFusion. 

 

 

Met de NavNet Viewer App kun je draadloos vis-, zeil-, scheeps-, navigatie-, omgevings- en motordata bekijken op je mobiele Apple- en Android-apparaten. Ook kun je zelf de gegevensschermen aanpassen met informatie die jij belangrijk vindt.

 

                                                          FURUNO NAVNET viewer app

 

Met de NavNet Remote App heb je volledige controle over jouw NavNet TZtouch ™ navigatiesysteem. Je kunt je TZtouch ™ namelijk op afstand via je iPad bedienen als verbonden bent met het draadloze LAN-netwerk.

 

Met de NavNet Controller App kun je jouw NavNet TZtouch ™ navigatiesysteem draadloos bedienen met Scroll Pad, Touch Pad of speciale knoppen. Met andere woorden: je stuurt met je mobiele apparaat.

 

Hoe maak ik de navigatie aan boord makkelijker?

Zodra je het NavNet TZtouch-systeem installeert op je boot, wordt navigeren en varen een stuk eenvoudiger. Zo kun je het systeem bijvoorbeeld koppelen aan een NavNet-stuurautomaat, die het stuurwerk van je overneemt zonder dat jouw veiligheid op het water ook maar een moment in het geding komt.

 

Eén druk op de knop is al genoeg om het automatische vaarproces in gang te zetten. Intussen kun jij de snelheid van het schip naar wens aanpassen en op elk gewenst moment de controle overnemen.

 

Niet voor niets zijn de NavNet-stuurautomaten wereldwijd geliefd bij professionele zeelieden. Ze maken varen eenvoudiger en ook de installatie kun je volledig zelf doen als onderdeel van een geïntegreerd TZtouch-systeem.

 

Radar: onmisbaar onderdeel van elk navigatiesysteem

Een ander optioneel onderdeel van een NavNet TZtouch-systeem is natuurlijk een radar. Wij schreven onlangs al eerder waarom het zo belangrijk is om een goede radar te kopen voor je boot.

 

Optimaal geschikt voor het NavNet-navigatiesysteem is een Ultra High Definition (UHD™) Digital Radar. Deze is verkrijgbaar in een uitvoering met ‘gesloten’ radome-antenne of met een ‘balk’-sleufantenne.

 

Je kunt een verscheidenheid aan radars toevoegen, van een 2,2 kW-radome tot een open array van 25kW. Voor de kleinste boten is er een nieuwe betaalbare 49 cm 4kW radome, DRS4DL.

 

Bij NavNet TZtouch 2 kun je de NavPilot-stuurautomaat integreren, bekijken en bedienen. Daarnaast kun je instellingen delen met nieuwe FURUNO FI-70-instrumenten. Beide producten hebben beeldschermen die passen bij TZtouch en kunnen elk dashboard een mooie lay-out geven.

 

Net als bij andere sensoren en apparaten van Furuno zit alle elektronica in de radareenheden zelf. Hierdoor is aansluiting met een netwerkkabel al voldoende om de radar simpel te integreren met het NavNet-navigatiesysteem. Je leest de beelden en gegevens in één oogopslag af van het handige aanraakscherm dat je met je vingers kunt bedienen.

 

Navigatie op je boot met Fish Finder en GPS

Een ander zeer bepalend instrument voor je navigatie aan boord is een Fish Finder. Dit apparaat lokaliseert vispopulaties in het water snel en effectief en zorgt er hiermee voor dat jij nooit meer met lege visnetten huiswaarts keert. Voor het NavNet TZtouch-systeem kun je een Fish Finder los aanschaffen alsmede een GPS.

 

Booteigenaren willen vandaag de dag niets liever dan dat hun apparatuur voldoet aan de belangrijkste eisen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en eenvoud. Ze zoeken een vergelijkbare gebruikerservaring als die van smartphones en tablets met multifunctionele displays. MFD's die navigatie- en scheepsinformatie verzamelen, communiceren met persoonlijke mobiele apparaten en community-informatie delen via innovatieve functies zoals bijvoorbeeld Active Captain.

FURUNO NAVnet active Captain

NavNet TZtouch2: geavanceerde maritieme MFD’s voor recreatie vaartuigen, vissers- en commerciële vaartuigen

Het bouwen van een compacte maritieme MFD met een aanpasbare en op aanraking gebaseerde gebruikersinterface is niet eenvoudig. Het vereist namelijk draadloze technologieën zoals mobiele netwerken en Wi-Fi. Daarnaast moet de MFD in een uitdagende maritieme (natte) omgeving optimaal functioneren.

 

NavNet TZtouch2 is een nieuw type MFD en voldoet aan de strengste eisen van de veeleisende booteigenaar. De nieuwe variant beschikt onder meer over een glazen glasfront met strak uiterlijk, een in zonlicht afleesbaar aanraakscherm en een ingebouwde RezBoost Fish Finder die met twee frequenties uitgerust.

Beelden zijn hierdoor 4 tot 8 maal scherper dan bij een conventionele Fish Finder met een traditionele transducer. Navigatie-informatie en motorgegevens op smartphones en tablets behoren via de geïntegreerde Wi-Fi hotspot ook tot de mogelijkheden van het navigatiesysteem. De primaire GPS-ontvanger en Fishfinder zijn ingebouwd, waardoor je geld en installatiekosten bespaart.

 

NAVNet TZtouch 2 biedt standaard de keuze uit 2 beeldschermen: de TZTL12F met 12 inch aanraakscherm of de TZTL15F met 15 inch aanraakscherm.

FURUNO NAVnet Multifunctionele beeldschermen TZTL12F en TZTL14F

Het eerste dat opvalt is de verfijnde en vertrouwde gebruikersinterface. FURUNO-ontwerpers gebruiken transparante kleuren met gemakkelijk herkenbare pictogrammen voor eenvoudige selectie van radar, sonar, kaartplotter, weer, camera, instrumenten en navigatiegegevens. Je maakt eenvoudig aangepaste weergavepagina's door pictogrammen te slepen en neer te zetten.

 

Toegang tot de verschillende functies krijg je door op het Home-pictogram te drukken of de nieuwe ‘Edge to sweep’-beweging te gebruiken (vergelijkbaar met een iPhone). Veeg naar beneden vanaf de bovenkant van het scherm en selecteer een van de pictogrammen voor snelle en eenvoudige toegang tot bijvoorbeeld radar of sonar.

 

Je kunt ‘Edge Sweep’ van alle vier zijden gebruiken om toegang te krijgen tot verschillende opties. Veeg vanaf rechts om de menustructuur te bekijken, veeg vanaf links voor navigatiegegevens of veeg vanaf de onderkant van het diagram voor gegevensopslagopties. Je hoeft dus niet door menu's te bladeren, want alle belangrijke opties en presentaties zijn nu met slechts één veeg beschikbaar!

 

Naast de ingebouwde Fishfinder heeft Furuno diverse andere indrukwekkende opties. Denk hierbij onder meer aan de DFF3D Multi-Beam Sonar en de DFF1-UHD TruEcho CHIRP Fish Finder. Je kunt de interne Fishfinder en DFF3D Multi-Beam Sonar zelfs gelijktijdig toepassen.

 

Ook is in het display een GPS-antenne met nieuwe 56-kanaals GPS-ontvanger standaard ingebouwd. Je kunt nog steeds een externe GPS aansluiten voor redundantie, maar de ingebouwde primaire GPS-ontvanger en Fish Finder besparen je geld én installatiekosten.

 

Bovendien kun je het systeem naar hartenlust uitbreiden met andere apparatuur zoals camera’s, sensoren en andere nuttige instrumenten. Deze verbeteren niet alleen de navigatie met je boot, maar vergroten ook het vaargemak op andere vlakken.

 

Voor NavNet TZtouch 2 zijn dezelfde apps beschikbaar als de eerder genoemde apps voor NavNet TZtouch.

 

De nieuwste Blackbox versie: de TZT2BB

De Blackbox TZT2BB biedt flexibiliteit voor kapiteins die een TZtouch-systeem op grotere schermen willen ervaren. Furuno ontwikkelde speciaal hiervoor een nieuwe lijn van Multi-touch Marine Monitors die in grootte variëren van 17 tot 24 inch.

 

De gloednieuwe Black Box-configuratie TZT2BB biedt dual-display-mogelijkheden met voldoende verwerkingscapaciteit om twee afzonderlijke aanraakschermen aan te sturen. Dit levert twee keer zoveel navigatiepotentieel op als één compacte zwarte dooseenheid. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor de meest technologisch geavanceerde volledig glazen brug voor een boot die er op dit moment is.

 

Eén enkele TZT2BB kan twee monitoren onafhankelijk aansturen, waaronder FURUNO’s 17 inch, 19 inch of 24 inch Multi Touch Displays. Hiermee kun je eenvoudig van scherm naar scherm overschakelen.

Ook heb je de mogelijkheid om verschillende monitorresoluties en beeldverhoudingen te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig als je bestaande monitoren van verschillende groottes wilt gebruiken. Het systeem ondersteunt ook full HD video-invoer in HDMI-formaat, perfect voor het aansluiten van bewakingscamera's met hoge resolutie, Sonars of entertainmentsystemen.

 

De TZT2BB werkt met dezelfde eenvoudige en intuïtieve Multi Touch-interface als de huidige MFD's van TZtouch2. Je kunt optioneel ook een extern toetsenbord toevoegen.

 

De MCU002-afstandsbediening kun je gebruiken met de volledige NavNet TZtouch-serie. Deze controller is met name nuttig voor installaties waarbij de schermen verzonken zijn of iets buiten bereik zijn gemonteerd. Het ontwerp van de controller is extreem compact en licht. Hierdoor kan deze overal worden geïnstalleerd; zelfs op de armleuning van een fauteuil, indien gewenst.

 

De afstandsbediening geeft je toegang tot alle functies en bedieningselementen van NavNet TZtouch, inclusief functies voor kaartplotting en het maken van routes.

 

De MCU002 vervangt geen aanraakbediening (tenzij je dat wilt) maar verbetert deze juist! Monteer je de afstandsbediening naast je geïnstalleerde TZT14 of TZT9 TZtouch-display? Dan krijg je direct toegang tot bedieningselementen die cruciaal kunnen zijn in ruwe zeeën.

 

FURUNO zet zich in voor klanten en dat blijkt uit de voortdurende software-updates en nieuwe randapparatuur die het bedrijf ontwikkelt voor het NavNet TZtouch-systeem.

 

 

NavNet TZtouch2 koppelt de nieuwste technologie aan de perfecte prijs !!!

Zodra een TZT 12F of TZT15F uit de doos komt en is aangesloten op 12V-vermogen, is het een volledig functionele kaartplotter die geen extra componenten of de aanschaf van kaarten vereist. In de behuizing zitten een GPS-sensor en antenne ingebouwd. Ook de sonar zit op de TZT 2 ingebouwd in de behuizing met alle benodigde elektronische circuits.

Een transducer is niet inbegrepen. FURUNO heeft een breed scala aan transducers die geschikt zijn voor verschillende boten. Wat heb je op dit moment in je boot? Als het om een Airmar P66, B60, B744V of een van de vele andere populaire transducers gaat die door de meeste grote elektronicafabrikanten worden gebruikt, werkt dit prima en hoef je niets toe te voegen aan jouw werkende geïnstalleerde transducers.

 

Verder kun je Active Captain-toegang toevoegen en de web-gebaseerde opslag van waypoints en routes van "My TimeZero" implementeren. Dit is een geweldige functie als je Wi-Fi op je boot hebt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om al je reisplanning en waypointbeheer thuis uit te voeren en de TZT 2 de gegevens te laten synchroniseren zonder deze via een geheugenstick of SD-kaart te hoeven importeren.

 

 

Jacht kopen: hoe stel ik mijn navigatiesysteem samen?

Voor elke boot is er van het NavNet TZtouch-systeem een optimale samenstelling te maken. Ga je bijvoorbeeld een jacht kopen en wil je jouw navigatie optimaliseren met een geïntegreerd systeem? Dan kom je er al snel achter dat een motorjacht tot 9 meter om een ander systeem vraagt dan een zeiljacht van 15 tot 24 meter. Of je nu apparatuur voor een nieuwe of je bestaande boot kiest: NavNet biedt jou de perfecte oplossing.

 

De optimale samenstelling is natuurlijk sterk afhankelijk van je eigen wensen. We raden je daarom aan bij het kiezen van je navigatiesysteem niet over één nacht ijs te gaan. Bij Sail360 voorzien we je graag van deskundig en vrijblijvend advies over het ideale systeem voor jouw boot en situatie.

 

Meer weten? Bel ons op 0031-252-544772 of stuur een mailtje naar [email protected].

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Gratis verzending vanaf €100
24/7 WORLDWIDE SERVICE
EASY DO-IT-YOUR-SELF-INSTALLATION
NEED HELP FOR INSTALLLATION ASK US
NOT GOOD? MONEY BACK!